Het grote geheim van een lekker leesbare tekst

online schrijftrainingen

Hoe schrijf je een aantrekkelijke tekst? Hoe maak je een artikel dat lekker leesbaar is en waarbij je niet langzaam in slaap valt? Deze vragen krijg ik altijd tijdens mijn schrijftrainingen. Of ik dat nu voor ondernemers doe of voor communicatieadviseurs: iedereen wil het geheim kennen van een sterke tekst. Ik zet een aantal tips voor je op een rij.

 

  1. Schrijf zoals je praat. Wat bedoel ik daarmee? Ik geef soms schrijftrainingen aan beleidsadviseurs en lees dan vooraf doorwrochte beleidsstukken die ze mij toesturen. Ze denken vaak dat een dergelijk stuk er vanzelf goed gaat uitzien, wanneer ze maar genoeg moeilijke woorden gebruiken. Een foute aanname! Houd het kort en bondig. Natuurlijk mag je een bepaalde mate van voorkennis verwachten bij dit lezerspubliek, maar stiekem je tante uit Waalwijk in gedachte houden bij het schrijven, is niet eens zo’n slecht idee. Ga op zoek naar de juiste balans tussen die twee uitersten en schrijf zoals je spreekt. Vermijd woorden als ten behoeve van, betreffende, gestalte krijgen. Gebruik geen vaktaal en jargon.

online schrijftraining

  1. Maak geen passieve zinnen. Vermijd woorden als worden. ‘De training wordt verzorgd door een aardige trainer uit Nijmegen’. Nee: ‘Een aardige trainer uit Nijmegen verzorgt de training’. Bij de actieve vorm ligt de nadruk op de persoon en niet op de zaak. Teksten in de actieve vorm zijn levendiger.
  1. Zorg voor variatie in zinslengte, zinsopbouw en woordkeuze.
    Wissel korte en lange zinnen af. Vooral op internet is het aantrekkelijk om je teksten te verlevendigen met korte zinnen die soms zelfs bestaan uit een woord. Beperk je boodschap tot een zin. Soms zijn zinnen zo lang dat de kernboodschap achterin staat. Als je het principe van piramidaal schrijven toepast, weet je dat een kernboodschap zoveel mogelijk vooraan moet staan.

    ‘Omdat de ministers nog lang moesten overleggen over het wetsvoorstel en ze daarna koffie gingen drinken en een wandeling maakten, want ze moeten gezond blijven, begint de vergadering pas om tien uur.’

Beter is: ‘De vergadering begint pas om tien uur. De ministers moesten nog lang overleggen over het wetsvoorstel. Daarna gingen ze koffie drinken en een wandeling maken. Ze willen immers gezond blijven.’

 Met deze tips moet het vast lukken om je teksten lekker leesbaar te maken. Wil je  op een laagdrempelige en makkelijke manier leren hoe je sterkte teksten schrijft? Neem dan een kijkje bij de online schrijftraining, gemaakt door Marlies Dinjens en Simon de Wilde. In elf korte video’s en opdrachten leer je hoe je een aantrekkelijke tekst schrijft met een goede structuur en mooie kop en een sterk intro. Klinkt dit aantrekkelijk? Kijk dan snel hier! 

In de online schrijftraining ‘schrijven voor je doelgroep’ zit een bonusvideo die de F-shape behandelt. Klik hier om de online schrijftraining te bekijken of kopen.

Wil je alvast aan de slag? Vraag hier de gratis minicursus schrijven voor je doelgroep aan. Met daarin drie handige video’s met goede schrijftips. Daarmee abonneer je je gelijk op de nieuwsbrief van Marlies waarin ze iedere maand schrijftips deelt.