Dit is de beste schrijftip die ieder stuk beter leesbaar maakt

Een veelgemaakte fout tijdens het schrijven van stukken is de boodschap van je verhaal vertellen onderaan de tekst. Hoe je dat kunt voorkomen lees je in dit artikel.

Tijdens een schrijftraining vorige week, stuitte ik op een veel gemaakte fout: de kern van je verhaal pas vertellen aan het einde.

Zo dat is er alvast uit.

Ik bedoel: als je iets wil vertellen, dan is het belangrijk om dit punt niet pas helemaal onderaan je tekst te melden. In schrijfjargon noemen we dat ook wel oprolbaar of piramidaal schrijven.

Zorg dat je met de deur in huis valt en meld de belangrijkste informatie eerst. Dat is bijvoorbeeld ook erg handig bij het schrijven van een persbericht. Een journalist heeft immers weinig tijd en wil meteen weten of er nieuws in je persbericht staat. (Hoe je een sterk persbericht schrijft, lees je overigens hier).

Je schrijft volgens een omgekeerde piramide, zoals in deze afbeelding uit dit handige artikel op Frankwatching, waarin het allemaal wordt uitgelegd.

piramidaal schrijven

Ik gaf twee leuke vrouwelijke ondernemers deze schrijftraining en vroeg of ze als oefening een ‘oorsprongverhaal’ wilde schrijven, een verhaal over wie ze zijn en wat de missie is van hun mooie bedrijf.

Doordat ze die missie veel meer naar voren konden halen in de tekst, werd dit eigenlijk een kapstok waaraan ze hun hele artikel konden ophangen. Deze tekst kunnen ze gebruiken als basis voor een aboutpage of berichten op LinkedIn of Instagram.

Dit is een mooie oefening om helder te krijgen waar jij voor staat. Heb jij dat weleens geprobeerd?

Wil je content leren maken waarmee je jouw ideale klanten aantrekt? Maar heb je weinig tijd om dat te doen? Volg dan mijn online training Schrijven voor je doelgroep zonder dat het veel tijd kost. Ik leer je hoe je aantrekkelijke content maakt die de juiste snaar raakt bij je doelgroep. Klik hier voor meer informatie. Ook deel ik ook iedere editie naast boekentips mijn beste schrijftips met je! Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief.