Deze schrijftip van Arthur Japin helpt bij het schrijven van de mooiste teksten

schrijftraining

Hoe kun je een schrijfadvies van Arthur Japin toepassen in jouw teksten? Blijf dichtbij jezelf, zodat meer lezers zich herkennen in wat je schrijft. Klinkt abstract, maar dat is het niet. 

 “Dit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was.”

Volgens deelnemers aan een peiling van Stichting CPNB is dit de mooiste liefdeszin uit de Nederlandse literatuur. Geschreven door Arthur Japin.

Inderdaad een prachtige zin. Niets meer aan toe te voegen. Net zoals aan onderstaand schrijfadvies. Toepasbaar voor een roman, maar ook voor een post op LinkedIn of een blog op je website.

Kernachtig en herkenbaar
Volgens Japin is de zin wat betreft stijl niet per se bijzonder of mooi. “Maar hij is wel kernachtig. Het is een zin die dicht bij me ligt, en dat is sowieso het geheim van dit soort dingen: als je dicht bij jezelf blijft, bij iets wat je zelf hebt ervaren, dan heb je de grootste kans dat mensen zich erin herkennen.”

online schrijftraining

Ik heb meerdere boeken van Arthur Japin gelezen. Ze staan vol met prachtige zinnen en hij baseert zijn werk op historische personages. Zoals Vaslav, een boek over de beroemde balletdanser Vaslav Nijinski (1889-1950). Op het hoogtepunt van zijn roem staakt hij een optreden met de woorden ‘nu is het kleine paardje moe’. Hij gaat af en danst en spreekt niet meer.

Misschien vind je het lastig om dichtbij jezelf te blijven met je content. Gebruik dan onderstaande tips.

  • Lees je tekst hardop voor. Zijn er woorden die je normaal niet gebruikt? Jargon? Kies dan voor woorden die dichterbij jezelf liggen.
  • Neem een vriend in gedachten waarvoor je de tekst schrijft en richt je tot deze persoon.

online schrijftraining

Groot schrijftalent 
Natuurlijk is niet iedereen gezegend met het schrijftalent van ArthurJapin. Maar in mijn schrijftrainingen laat ik zien dat je beter kunt leren schrijven door een aantal praktische tips toe te passen.

Wil je beter leren schrijven? Vraag hier de gratis minicursus schrijven voor je doelgroep aan met drie handige video’s vol met schrijftips!