Marlies Dinjens | Over Marlies
20610
page-template-default,page,page-id-20610,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.1,select-theme-ver-3.10,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Over Marlies

Als verslaggever van Metrode VolkskrantSpits en het Parool reisde ik jarenlang door Nederland om verhalen te maken. Verhalen brengen het nieuws namelijk tot leven. Neem een tekort aan stamceldonoren. Daar heeft bijna niemand een boodschap aan. Tot je een artikel leest over een jongen in een Limburgs ziekenhuis  die dringend een donor nodig heeft.

 

Storytelling dus. Alle projecten die ik nu doe – van tekstschrijven, het ontwikkelen van kwartetspellen, het maken van een podcast, schrijven van een roman en lesgeven- hebben hier mee te maken.

 

Storytelling voor stichting en bedrijf

Ik maak niet langer verhalen voor kranten, maar vertel nu het verhaal van stichtingen, bedrijven en non-profit organisaties. Door het schrijven van mooie teksten breng ik de projecten in beeld. Storytelling is voor deze organisaties buitengewoon belangrijk. Je wil immers al die prachtige projecten in Afrika, Azië of Nederland graag laten zien aan donateurs, sponsoren en andere belangstellenden. Een interview met een boer over het voedselvraagstuk in Zambia maakt meer indruk dan een lijvig rapport met cijfers.

 

Communicatieadviseur in opdracht

Ik werkte in de afgelopen jaren met veel plezier voor bijvoorbeeld Stichting Vluchteling, Natuur & Milieu, Hivos, ASN Bank, Pax en Stichting Doen. Ik deed interim opdrachten als communicatieadviseur bij o.a. Wageningen University & Research, waar ik communicatieplannen schreef en websiteteksten voor het lustrum. Ik ben breed inzetbaar, maar schrijf graag voor organisaties die zich hard maken voor duurzaamheid, ontwikkelingssamenwerking en andere maatschappelijke thema’s, omdat ik dat in mijn eigen leven ook belangrijk vind.

 

Docent schrijven
Naast mijn werk als tekstschrijver geef ik ook les als docent schrijven. Ik gaf les bij de opleidingen Communication & Multimedia Design (CMD), ICT en Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik gaf onder andere het vak Content, waarbij studenten de content van bestaande websites van ondernemers aanpakken. Welke elementen zorgen ervoor dat teksten op een website wél gelezen worden?

Bij SJD leerde ik de studenten hoe ze rapportages schrijven, bijvoorbeeld als medewerker van een gemeente. Hoe zorg je dat droge en ambtelijke stukken toch leesbaar worden? Daar gaf ik bijvoorbeeld antwoord op.

Ook geef ik geregeld workshops over storytelling en journalistiek aan ondernemers en stichtingen.

 

Kwartet, films en Berlijn
En wat ik verder zoal doe? Ik maak samen met Simon de Wilde kwartetspellen voor woningcorporaties, gemeenten en projectontwikkelaars. Kwartetten? Ja, want met een kwartet vertel je namelijk ook een verhaal, bijvoorbeeld van een wijk of stad. Het is een bijzondere manier van storytelling. Woningcorporaties, gemeenten en scholen geven deze spellen cadeau. Ook hebben we eind 2018 een tijdvakkenkwartet ontwikkeld voor geschiedenisonderwijs in Nederland.

Meer hierover lees je op onze website.

Mijn eerste boek De vlucht van een paradijsvogel, vertelde het verhaal van Hannie de Rijke, die een vliegramp overleefde in Nederlands Nieuw-Guinea. Ze werd door Papoea’s uit de brandende zee gered.

Ik droom vaak over een huis in Berlijn, omdat ik daar ooit studeerde en ga graag naar Terschelling, omdat het daar zo mooi is en nooit verandert. Wil je daar allemaal meer over weten, dan kun je mij volgen op Instagram.

 

Worstel je met het schrijven van de juiste teksten die jouw organisatie in beeld brengen? Wil je graag een cursus storytelling voor jouw werknemers, zodat ze zelf aan de slag kunnen met het schrijven van mooie teksten? Stuur mij dan een bericht!

Schrijf je ook in voor mijn nieuwsbrief met de beste tips over storytelling! Volg mij op Twitter, Instagram en Linkedin!

 

Marlies Dinjens
Foto en © Yvonne Witte

  • Social Media Management
  • Contentmarketing
  • Websiteredactie
  • Evenementverslaggeving
  • Copywriting
  • UK Copywriting
  • Sitecore
  • WordPress
    workshop docent

Opdrachtgevers

Met veel plezier werkte ik voor de volgende klanten:

Hieronder vind je referenties over mijn werk

Eddy Carree Natuur & Milieu
“Marlies is gewoon heel goed. Ze verdiept zich in het onderwerp en is sterk in het schrijven van interessante en inhoudelijke teksten. Marlies heeft dat voor ons gedaan op het gebied van duurzaamheid en dat was een fijne samenwerking met een mooi artikel als resultaat!”

Amis Boersma, Hivos
“Marlies and I worked together on a Hivos project for which she interviewed stakeholders from all over the world. Working with Marlies has been a great pleasure. Marlies has the capacity to write and edit texts in such a way that difficult content becomes easy to access for a wide audience. She jumps in enthusiastically and full of curiosity, and very importantly, delivers her work perfectly on time.”

Suzanne Weusten de Volkskrant
“Marlies heeft zich ontpopt tot een breed inzetbare verslaggever, met een goede neus voor reportages. Ze heeft een fijn pennetje, dat ze heeft gebruikt voor een groot aantal genres. Marlies is enthousiast en ambitieus. En, niet onbelangrijk, ze is een heel prettige, vrolijke collega, met wie het fijn is om samen te werken.”

Jessica Scheffer, hoofdredacteur Vallei Business
“Marlies is professioneel, enthousiast en betrouwbaar. Zij kan zich goed inleven in haar doelgroep en kan snel schakelen wanneer dit nodig is. Kortom, een prettig persoon om mee samen te werken.”

Esther Kruyen HvA
“Betrokken, serieus, verantwoordelijk, creatief en flexibel zijn kwaliteiten die ik vind passen bij Marlies. Als teamleider bij SJD huurde ik Marlies in als docent Rapporteren en Beleidsmatig Schrijven in semester 2 van studiejaar 2017-2018. Marlies kon putten uit veel kennis en ervaring wat betreft de inhoud van beide studieonderdelen maar ook wat betreft didactische vaardigheden. Marlies handelde proactief en professioneel in het contact met de coördinator van de beide studieonderdelen en met mij. De studenten toonden hun tevredenheid door goed mee te doen in de lessen en middels een positieve vak- en docentevaluatie.
Als taaldocent verdient Marlies mijn oprechte aanbeveling.”

Aranea Feleus, HvA.
“Marlies heeft een semester bij ons het vak Content verzorgt, dit heeft ze met enthousiasme gedaan. De studenten hebben aangegeven dat ze de lessen als waardevol hebben ervaren en dat ze net zo lang bleef uitleggen totdat iedereen de stof begreep. Ze is collegiaal en flexibel en dat is prettig.”

José Boon, Gemeente Utrecht
“Marlies heeft meerdere interviews voor ons gehouden met mensen die gebruik maakten van ons Initiatievenfonds. Dit zijn toegankelijke stukken geworden die enthousiasmeren om zelf ook iets voor de wijk te doen. Ik kon altijd van haar op aan, ze reageert adequaat en aan haar teksten te lezen had ze er zelf ook plezier in. Bedankt voor deze samenwerking en voor de leuke stukken!”

Janneke Moerel, Kunstbende
“Met haar gedegen werkervaring bij diverse dagbladen is Marlies een goede adviseur op het gebied van persbenadering. Marlies kan zich goed verplaatsen in mijn organisatie en product en weet dit snel om te zetten in bruikbare tips voor een persstrategie.”

Frans Bosman  Het Parool
“Marlies koppelt een goede pen aan een hoge productie. Ze maakte berichten, interviews en reportages. Ze is bovendien stressbestendig en blijft rustig onder de druk van de deadline. We zullen haar missen, niet in de laatste plaats omdat zij zo’n aardige collega was.”

Sabine Mur, Bureau voor Bevlogenheid
“Marlies hielp mij bij het schrijven van de teksten van mijn website. Ze luisterde goed naar wat ik wilde en kon mijn verhaal pakkend en helder beschrijven. Ook gaf ze mij goede tips voor alle stukken die ik nog ga schrijven!”

Harold Konickx, HvA
‘Marlies heeft een flinke bagage als researcher en weet studenten te motiveren de beste versie van zichzelf neer te zetten. Binnen een opleiding die geen noemenswaardige aandacht heeft voor ondernemerschap wist ze in 1 week de studenten te inspireren zich intensief met dit thema bezig te houden. Het opende een nieuwe wereld voor hen.’