Boekentips met humor en vleug feminisme

marlies schrijfcoach

Ik ben vorige maand veertig geworden. Een bijzondere verjaardag. Ik vierde het samen met mijn man Simon en onze zoon Abel die op Eerste Kerstdag is geboren. Nagenietend van deze twee mijlpalen ben ik nu weer aan het werk gegaan na mijn verlof. 

Nooit eerder was ik er zo lang tussenuit. Het gaf mij de gelegenheid om, naast het maken van vele Zweedse puzzels, ook mooie boeken te lezen. In deze blog deel ik een aantal inspirerende titels met je, met dit keer een vleugje feminisme en humor. Wil je dat ik vaker opduik in je mailbox met boekentips? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief! Je ontvangt dan een gratis online videoschrijftraining. 

 

Barbara Stok, De filosoof, de hond en de bruiloft

Barbara Stok is een Nederlandse striptekenares en ze is onder anderen bekend van het verstrippen van het leven van Vincent van Gogh. Ik las haar nieuwste werk over het leven van Hipparchia, een van de eerste vrouwelijke filosofen. Ze zou gaan trouwen met een rijk man, maar ontmoet de filosofoof Crates die als zwerver leeft. Ze raakt in de ban van zijn ideeën, bijvoorbeeld over bezit. Ideeën over bijvoorbeeld minimalisme die ook nu nog erg actueel zijn (hallo Marie Kondo). Een inspirerend verhaal over een vrouw die haar eigen weg gaat en bovendien echt prachtig getekend. Een meesterwerk.

barbara stok

Caitlin Moran, More than a woman, een ode aan de overvraagde veertig plus-vrouw.
Dit is een ontzettend grappig en eigenlijk modern feministisch boek. De humor in het boek werkt relativerend wanneer ze spreekt over herkenbare thema’s als de zorg voor je familie, vrienden, jezelf en je gezin. Meer over haar lees je in dit interview in de Volkskrant. 

Caitlin Moran

Eva Jinek, Droom groot 

Eva Jinek kwam tijdens haar zwangerschapsverlof op het idee om een interviewboek te maken met bijzondere vrouwen. Ik houd van het lezen van interviews, omdat je er vaak iets van opsteekt. Eva sprak bekende en onbekende vrouwen over hun leven en werk. Ook vertelt ze in het boek eerlijk over alle kritiek die ze zelf heeft gekregen op haar televisiewerk en wat dit met haar deed. Net als de geïnterviewden in het boek zette zij altijd door, ondanks de tegenslagen. Ik houd van de stijl van interviewen van Eva Jinek: met een vleugje zelfspot, naast kennis en inlevingsvermogen.

Wil je alvast aan de slag? Vraag hier de gratis minicursus schrijven voor je doelgroep aan. Met daarin drie handige video’s met goede schrijftips. Daarmee abonneer je je gelijk op mijn nieuwsbrief waarin ik iedere maand de beste tips over schrijven en boeken deel.