Welke lessen over schrijven ik leerde van de journalistiek

cursus journalistiek schrijven

Soms kan iemand je gevoel in woorden vatten. Dat had ik laatst toen Geert Mak omschreef wat hij heeft geleerd van het werk op de stadsredactie van de NRC. Het zette mij aan het denken over kennis die je opdoet in een baan en hoe je die kunt inzetten, bijvoorbeeld tijdens je werk als docent of met het geven van een training. Denk je ook na over het geven van trainingen over jouw vakkennis? Lees dan even verder! 

“Nou, ik heb goed geleerd hoe dagbladen werken. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om beknopt te schrijven. Het simpele handwerk. Hoe je een goed bericht moet maken, hoe je heel zegt met weinig woorden. Het is als het werk van een horlogemaker. Als je zomaar iets opschrijft is het altijd twee keer zo lang, maar het is de kunst om dan toch exact hetzelfde te zeggen in slechts driehonderd woorden”, aldus schrijver Geert Mak. Zonder zijn ervaring op de redactie had hij naar eigen zeggen nooit het kloeke boek In Europa kunnen schrijven.

Ik dacht terug aan alle uren op krantenredacties en hoe deze werkervaring mij heeft gevormd. Als journalist leer je veel over de opbouw van stukken, omdat je iedere dag weer aan ander verhaal vertelt. Soms schrijf je een reportage, dan weer interviews of nieuwsberichten.

Schrijftrainingen en workshops 

Nog steeds profiteer ik daarvan. Ook geef ik die kennis graag aan anderen door in schrijftrainingen, workshops en lessen, bijvoorbeeld de training journalistiek schrijven.

 

Mijn tip aan jou: deel je vaardigheden en kennis! Soms vergeet je in je eigen bubbel dat jouw kennis voor een ander waardevol is. 

Maar, hoe dan, denk je?

Waar begin ik?

Begin klein en begin gewoon. Ga het doen en zie waar het schip strandt.

Ik begon met het geven van workshops en kleine zaaltjes en ontdekte dat ik goed was in het overbrengen van kennis. En daarnaast dat ik het ook leuk vond.

Ik heb daarna lesgegeven aan volle klassen studenten, groepen ondernemers, maar ook één-op-één aan marketingmensen, adviseurs, fotografen, coaches en vele andere klanten. Het contact met studenten/cursisten/klanten maakt het geven van workshops zo mooi. Vooral als iemand worstelend binnenkomt, niet weet hoe hij/zij een goede tekst moet schrijven of opbouwen en blij en geïnspireerd naar huis gaat.

En dit zeiden mijn klanten onder andere over mijn trainingen.

online schrijftraining

review schrijftraining

review schrijftraining

cursus journalistiek schrijven

Een workshop bij NIOW afgelopen zomer. Een van de trainingen die ik daar geef is journalistiek schrijven.

Leestips

Dit artikel over Geert Mak las ik trouwens in het boek Neem een geit van Claudia de Breij, waarin onder anderen Hanneke Groenteman, Paul van Vliet en Geert Mak hun levenslessen delen. Een interessant boek, waar ik een aantal mooie inzichten uit haalde.

Meer boekentips van mijn hand lees je hier. 

Wil je een training journalistiek schrijven volgen? Stuur mij dan een bericht voor een vrijblijvend intakegesprek of plan hier je afspraak in. 

Wil je content leren maken waarmee je jouw ideale klanten aantrekt? Maar heb je weinig tijd om dat te doen? Volg dan mijn online training Schrijven voor je doelgroep zonder dat het veel tijd kost. Ik leer je hoe je aantrekkelijke content maakt die de juiste snaar raakt bij je doelgroep. Klik hier voor meer informatie.