Dit zijn dit jaar mijn beste zomerleestip voor een ontspannen vakantie!

contentstrategie

Inmiddels is het een traditie geworden: jaarlijks deel ik mijn favoriete zomerboeken met je. Boeken voor nieuwe inspiratie, maar ook voor een ontspannen vakantie. Dit jaar kwamen een aantal boeken uit van mijn favoriete auteurs. Ik maakte een selectie van vijf fijne zomertitels.

Dit jaar nam ik mij voor om tien boeken te lezen. Dat klinkt niet erg spectaculair, als je de ‘reading challenges’ op allerlei websites mag geloven (120 boeken per jaar), maar ik legde de lat bewust laag. In een artikel las ik namelijk dat wanneer je eenmaal met iets begint, je meestal ook niet meer te stoppen bent. En dat klopt. Inmiddels zit ik nu halverwege het jaar al bijna op dit aantal. Hiervan selecteerde ik er vijf voor je.

Man zonder rijbewijs, Oek de Jong.
Oei, wie herinnert zich niet alle rijlessen of dat vreselijke en zenuwslopende rijexamen bij het CBR? De rondjes over de Ring, fileparkeren in nauwe straatjes, kruisingen oversteken met toeterende scooters. Als dertiger voelde ik mij al stokoud in het gebouw van het CBR, ergens aan de rand van Amsterdam. Kun je nagaan hoe Oek de Jong zich voelde toen hij, bijna zeventig, besloot zijn rijbewijs te halen….
Man zonder rijbewijs is een geestig en tegelijkertijd indringend boek, omdat Oek de Jong ook meer vertelt over zijn familiegeschiedenis en de relatie met zijn ouders. Alles kwam bij mij weer boven over rijlessen door Nieuw-West en termen als ‘bijzondere verrichtingen’ en ‘verdrijvingsvlak’. Dit is de eerste sprinter van de bibliotheek die ik ooit op tijd, binnen een week, uitlas.
zomerleestip

Letselschade, Vonne van der Meer
Een van mijn favoriete auteurs Vonne van der Meer bracht dit jaar een boek uit. Letselschade, over een advocaat die zich vastbijt in zijn laatste zaak: een jonge vrouw die tot haar middel verlamd is geraakt door een skiongeluk moet een schadevergoeding krijgen. Hiervoor maakt hij een schets van haar verleden en toekomst. En dan is er nog een andere patiënt, die minder bedeeld is en daardoor minder goede kansen lijkt te hebben op een schadevergoeding. Ken je Vonne van der Meer nog niet? Probeer dan ook eens haar boek Eilandgasten, over de bezoekers van een vakantiehuis op een waddeneiland. Ook een heerlijk vakantieboek.

Tussen vandaag en morgen, Carmen Korn
Ik had nog meer geluk dit jaar want van Carmen Korn verscheen ook weer een boek: Tussen vandaag en morgen. Het is het tweede deel van haar tweede trilogie, die zich afspeelt rondom drie families in Duitsland en Italië, die met elkaar verbonden zijn. Boeiend, omdat tegelijkertijd ook de wereldgeschiedenis voorbijkomt. De opbouw na de oorlog in Keulen, Hamburg en San Remo, maar ook de doorwerking van het oorlogsverleden bij de personages. Over de eerste, waanzinnig goed geschreven, trilogie van Carmen Korn schreef ik al eerder een blog. Dat lees je hier. Hiermee beginnen is ook geen slecht idee.

leestips zomer
Levenslessen van een rabbijn, Awraham Soetendorp in samenwerking met Annemieke Leclaire
Rabbijn Awraham Soetendorp werd als kind in een koffer door een 25-jarige verzetstrijdster naar een onderduikadres gebracht. Daar overleefde hij de oorlog. ‘Voor het slagen van het kwaad is niets anders nodig dan dat goede mensen niets doen’. Ieder moment, íeder moment, is een kans om iets ten goede te veranderen, aldus de rabbijn.
Voor deze en andere prachtige zinnen en levenswijsheden, raad ik je aan om dit boek te lezen. En ook om meer te leren over de helende en verbindende kracht van verhalen. Een uitgebreidere recensie van het boek lees je hier.

Atlas, Lucinda Riley en Harry Whitaker
Vorige week kocht ik een kaart bij de Bruna en maakte een praatje met de eigenaar. Toen ik hem vroeg naar de verkoop van Atlas begonnen zijn ogen te stralen. “Ze zijn niet aan te slepen.” Op dit lijstje mag het ultieme zomerboek dan dus niet ontbreken: het laatste deel van de Zeven Zussen Atlas dat onlangs is verschenen. Ik houd het maar even kort, uit angst om spoilers weg te geven. Ik zakte weer weg in een leescoma en las het laatste deel weer razendsnel uit. In Atlas lezen we nog meer over de herkomst van de zussen en natuurlijk de geheimzinnige Pa Salt……

Vind je de zomer het ideale tijdstip om beter te leren schrijven? Neem dan eens een kijkje bij mijn online schrijftraining. Met handige video’s en opdrachten leer je hoe je sterkte teksten schrijft waarmee je jouw doelgroep wél bereikt.

Een praktische cursus die je meteen kunt toepassen. Na de training heb je veel nieuwe contentideeën, bijvoorbeeld voor je social media, die perfect aansluiten bij je doelgroep en waarmee je weer fris van start kunt na de zomer! Kijk snel hier!