Zo sterk is de kracht van een goed verhaal

Vorige week las ik een boek dat mij nog meer leerde over de kracht van verhalen: ‘Levenslessen van een rabbijn’ dat rabbijn Awraham Soetendorp in samenwerking met Annemiek Leclaire schreef. Een bindende leestip voor meer schrijfinspiratie en levenslessen. 

Wist jij bijvoorbeeld dit? In een synagoge kan een magied worden uitgenodigd: een verteller die langskomt om mensen indirect te wijzen op hun fouten. Of als ze moeten worden teruggeroepen van verkeerde wegen. Om hun ‘geweten aan te raken’ nodigen gemeenten een verteller van buitenaf uit, zodat niemand tijdens het verhaal denkt: hij heeft het over mij.

Wonderlijk is dat de aanwezigen allemaal iets van zichzelf terugvinden in hetzelfde verhaal. Soetendorp noemt dit het wonder van de magied: “hij kent de mensen niet, maar vertelt louter verhalen. Soms praat hij over zichzelf, maar omdat hij vanuit zijn hart spreekt, raken de woorden daar waar het pijn doet.”

levenslessen van een rabbijn Soetendorp

Spreken vanuit je hart 
Zelf wil Soetendorp ook altijd uit zijn hart spreken, bijvoorbeeld wanneer hij zijn indrukwekkende levensverhaal ten gehore brengt. Hij vertelt hoe een 25-jarige verzetsstrijdster hem als joodse jongen in de oorlog in een koffer met luchtgaten naar een onderduikadres bracht.

Hoe zijn onderduikvader hem beschermde tijdens een granaatinslag en daarbij zelf omkwam. De familie Soetendorp kon eerder aan de vervolging ontsnappen door gewetenswroeging van een ss-officier.

 

Getuige van de holocaust 
Soetendorp haalt een gezegde aan: ‘Voor het slagen van het kwaad is niets anders nodig dan dat goede mensen niets doen’. Ieder moment, íeder moment, is een kans om iets ten goede te veranderen, aldus de rabbijn.

Op scholen, op congressen en op interreligieuze bijeenkomsten: overal vertelde Soetendorp dit indrukwekkende, persoonlijke verhaal en zorgde daarmee voor de verspreiding van kennis over de holocaust. “Ik zie het vertellen van mijn onderduikverhaal als een taak: ik ben getuige geweest, ik kan het nog delen.”

online schrijftraining
Voor deze en andere prachtige zinnen en levenswijsheden, raad ik je aan om dit boek te lezen. En ook om meer te leren over de helende en verbindende kracht van verhalen.

Abonnees van mijn nieuwsbrief ontvingen deze boekentip al in hun mailbox. Wil je jij dit ook? Schrijf je hier in en ontvang een gratis minicursus schrijven!