ted talk storytelling
Wat is het geheim van een goede Ted Talk? Alles valt of staat met een sterk verhaal dat de toeschouwers in het hart raakt. Koppel iets persoonlijks aan een groter, universeler verhaal. 
De Griekse filosoof Aristoteles wist dit al over het bereiken van je publiek: belangrijk is pathos, het aanspreken van gevoelens/emotionaliteit. Hiermee leg je verbinding met je publiek. 
Dit kun je doen door een persoonlijk verhaal te koppelen aan je boodschap. Zo doorspekt onderzoeker/spreker Brene Brown haar Ted Talk (ruim 50 miljoen views) met heel persoonlijke anekdotes en koppelt dit aan haar thema: de kracht van kwetsbaarheid. “Maybe stories are just data with a soul”, stelt ze in haar talk. 
Storytelling toepassen in je speech
Een vriendin vroeg mij deze week om advies over het houden van een goede speech. Ze moet een Ted Talk houden over zichzelf als onderdeel van een sollicitatieprocedure voor een managementfunctie. Ik dook meteen in het fenomeen Ted Talk en bleek hierover nog een interessant boek in huis te hebben: ‘Spreek als Ted’ (leestip!). Daarin las ik dus over Aristoteles en pathos.
ted talk storytelling

Dit principe gaat mijn vriendin nu toepassen in haar sollicitatie en wellicht kun jij het gebruiken bij je volgende (online)presentatie.

Wil je meer leren over schrijven? Ik heb een online training gemaakt waarin je in elf video’s met opdrachten content leert maken waarmee je jouw doelgroep echt bereikt.

Wil je meer weten? Kijk dan hier!