Dit is de reden waarom je de Zeven Zussen van Lucinda Riley wél moet lezen

online schrijftraining

Wat vindt Lucinda Riley van de kritiek op haar werk? En waarom zou je haar boeken juist wél moeten lezen? Deze prangende vragen beantwoord ik op de dag dat de het laatste deel van de beroemde serie De Zeven Zussen verschijnt. 

Lucinda Riley is dé bestsellerauteur van Nederland met haar serie De Zeven Zussen. Vandaag komt deel zeven uit, het slotdeel van de beroemde serie, waarvan ze 30 miljoen exemplaren verkocht.

Ook ik heb afgelopen zomer tijdens de hittegolf alle delen verslonden. Haar boeken zijn echte pageturners en hoewel de kritiek is dat ze nogal zoetgevooisd overkomen, vind ik dat het wel degelijk het niveau van een Bouquetboek ontstijgt. Je merkt dat er veel historisch onderzoek is gedaan en dat zie je ook terug in de literatuurlijsten met bronvermelding. Al lezend leerde ik meer over de kunst van Aboriginals, over het koloniale leven in Kenia of afgelegen bossen in Schotland. Ook aansprekend zijn de sterke vrouwelijke karakters in het boek, de zeven beroemde zussen waar de serie om draait.

Wegdromen met boeken

Het zijn boeken om bij weg te dromen en waardoor je alles om je heen vergeet. Ideale boeken voor tijdens een coronapandemie dus. Of voor tijdens een hittegolf, merkte ik afgelopen zomer toen ik aan de Maarsseveense plassen onder de bomen het ene deel na het andere heb verslonden, afgewisseld met een verfrissende duik in de recreatieplas.

lucinda Riley

Geen instant succes

Toch kijken veel mensen/recensenten op haar boeken neer. Franka Hummels vroeg in het AD hoe de schrijfster hier zelf tegenaan kijkt. Het werd een mooi gesprek over het schrijversvak. Trekt ze zich de kritiek aan? Nee. Ze leest de recensies niet, maar het steekt haar wel dat sommige mensen niet beseffen hoeveel tijd ze besteedt aan research voor haar boeken.

“Misschien komt de kritiek die ik krijg voort uit afgunst omdat ik zo veel verkoop. Dat is waanzin, want ik werk al 25 jaar hard om dit te bereiken, het is niet zo dat ik in één klap een superster werd.

Wat soms wel steekt, is dat mensen helemaal niet willen zien hoeveel onderzoek er in mijn boeken zit. Hoeveel geschiedenis ik zo met mensen deel. En natuurlijk doe ik dat op mijn manier. Ik kan best een serieuze non-fictieverhandeling schrijven over de Ierse vrijheidsstrijd, maar hoeveel exemplaren verkoop ik dan in bijvoorbeeld Nederland? Tweehonderd, als ik geluk heb.”

recensie lucinda riley

Hoewel ze zeer succesvol is, kijkt Riley nuchter naar haar succes. “Als mensen mijn boeken niet willen lezen, dan lezen ze maar die van iemand anders. Ik ben trots op alle boeken die ik geschreven heb. Weet je, uiteindelijk ben ik gewoon iemand die de kost verdient met verhalen vertellen. Daar heb ik plezier in en het is helemaal mooi als degene die mijn boek leest dat ook met plezier doet en er als het even kan meteen iets van opsteekt. Je moet de zaken altijd blijven relativeren – mensen hebben tegenwoordig altijd maar als doel om gelukkig te zijn. Ik weet helemaal niet zo zeker dat dat is waar het leven over gaat. Verdriet is net zo goed belangrijk. Hoe herken je geluk als je nooit verdriet hebt gekend? We hebben tegenslagen nodig. Van tegenslagen leer je, die vormen je.’

Ik snel vandaag dus zeker naar de winkel om deel zeven te kopen. Dan weet je waarom ik de komende dagen mijn telefoon even niet opneem. Wil je meer boekentips? Kijk dan even hier. 

Wil je alvast aan de slag? Vraag hier de gratis minicursus schrijven voor je doelgroep aan. Met daarin drie handige video’s met goede schrijftips. Daarmee abonneer je je gelijk op mijn nieuwsbrief waarin ik iedere maand de beste tips over schrijven en boeken deel.