Wil je beter schrijven? Lees dan meer boeken!

boek over papoea

Door meer te lezen, leer je beter te schrijven. Vandaar dat ik deze week koos voor een lijstje met boeken. Boeken die je inspireren en wegvoeren naar een andere wereld en je ogen openen. Deze vier boeken bleven mij afgelopen jaren het meeste bij. 

 

workshop schrijven

Michelle Obama, Becoming

Dit boek heeft mijn ogen geopend over heel veel dingen. Eigenlijk was mijn beeld over Michelle Obama  vrij eendimensionaal voordat ik Becoming las. Ik las dat ze uit een middenklasse gezin komt in Chicago en haar vader had MS. Hoe uitdagend het was om een van de weinige, zwarte, vrouwen te zijn op Princeton. Dat Barack Obama te laat kwam tijdens hun eerste ontmoeting op het advocatenkantoor waar zij werkte. Dat ze met haar moestuin en verschillende projecten kinderen door heel Amerika gezonder liet eten en meer bewegen. Dat je als zwarte vrouw altijd het gevoel hebt dat je net iets harder je best moet doen. Dat haar opa niet kon studeren en ook geen elektricien kon worden, omdat hij als zwarte man geen lid van een vakbond kon zijn. Vanwege te veel spoilers zal ik niet doorgaan met dit lijstje, maar wat een vrouw, wat een boek.

 

workshop schrijven

Jane Gardam, Een onberispelijke man

Dit boek heb ik inmiddels al aan veel mensen uitgeleend, die daarna vroegen om deel twee en drie van de trilogie. Gardam is een geweldige verteller, die decors van geschiedenis, landschappen en personages tot leven wekt. Je wordt meegesleept door de geschiedenis, terwijl het persoonlijke verhaal altijd de boventoon blijft voeren. Vooral het eerste deel van de trilogie is weergaloos.

 

 

workshop schrijven

Murat Isik, Wees onzichtbaar

Ook ik las vorig jaar, net als de rest van Nederland, Wees Onzichtbaar en dat was voor mij een feest van herkenning. Zelf ben ik opgegroeid in Amsterdam Zuidoost en de Bijlmer is ook voor mij de plek waar mijn jeugd zich heeft afgespeeld. Isik schetst het rauwe decor goed (junks, afval), maar laat ook de mooie kanten van de wijk zien, zoals het vele groen en de vrolijkheid. Daarnaast vond ik in het laatste deel van het boek de ontwikkeling van de hoofdpersoon erg interessant en goed beschreven.

 

workshop schrijven

Annejet van der Zijl, De Amerikaanse prinses

Net zoals het boek van Michelle Obama inspirerend was vanwege het verhaal van een vrouw die vasthoudend is en niet opgeeft, was de Amerikaanse prinses dat ook, maar dan op een andere manier. Courage all the time is het motto van Allene Tew, een vrouw die zichzelf steeds opnieuw uitvindt, ondanks alle tegenslagen in haar leven. Annejet van der Zijl is een schrijfster die ik zeer bewonder vanwege haar grondige historisch onderzoek en beeldende schrijfstijl.

 

Wil je content leren maken waarmee je jouw ideale klanten aantrekt? Maar heb je weinig tijd om dat te doen? Volg dan mijn online training Schrijven voor je doelgroep zonder dat het veel tijd kost. Ik leer je hoe je aantrekkelijke content maakt die de juiste snaar raakt bij je doelgroep. Klik hier voor meer informatie.

Ook deel ik ook iedere editie naast boekentips mijn beste schrijftips met je! Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief.