Deze Netflixseries leren je meer over storytelling

online schrijftraining

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb soms echt behoefte om even helemaal weg te dromen bij een spannende serie. En wist je dat je van Netflixseries ook veel kan leren over storytelling en bloggen? Deze series kun je dus zonder schuldgevoel kijken. 

Series die mij echt raken, hebben vaak een duidelijke presentatie van de karakters in de eerste afleveringen. Ik begrijp als kijker dus goed wat er wordt verteld en waar deze serie over gaat. Wie zijn deze mensen en wat is hun verhaal?

Typische sfeer 
Ook vind ik het knap hoe een bepaalde serie je helemaal in een bepaalde sfeer kan zuigen: of het nu een extreem gelovig milieu is (Unorthodox) of het Britse Koningshuis (The Crown) of een Engelse standenmaatschappij (The English Game).

Bij het vertellen van een verhaal is het ook ontzettend belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt wát je wil vertellen.

Bedenk vooraf wat de boodschap is van je blog, social media post of podcast. Probeer niet drie dingen te vertellen of vijf. Maar richt je echt op die ene boodschap en vertel daar je verhaal omheen. 

Een verhaal breng je tot leven door een goed voorbeeld te gebruiken. Zo las ik in de Volkskrant een leuk verhaal van mijn vriendin Anneke over klussen in tijden van lockdown. Ze begint het verhaal met een voorbeeld van iemand die eindelijk een airco gaat aanleggen in huis. Ze zet daarmee de toon voor de rest van het verhaal. Anneke en ik hebben jaren geleden samen dit profiel over Pierre Bokma geschreven. Aan de hand van een heleboel interviews met collega’s en vrienden maakten we toen dit artikel. De interviews waren de bouwstenen voor een verhaal over een ‘eenzame zwerver gered door het toneel’.

bloggen met netflix

Weissensee
Wie mij langer dan vandaag kent, weet dat ik een nogal buitenproportionele interesse heb voor Berlijn en de geschiedenis van Duitsland. Ik studeerde ooit een half jaar geschiedenis in Berlijn.
De serie Weissensee is ontzettend spannend en draait om twee families: eentje met leden van de Stasi (de geheime dienst) en een andere familie die bestaat uit dissidenten. Door de liefde raken ze met elkaar verweven. Ik vond deze serie soms bijna té spannend en indringend. Het schetst ook een mooi tijdsbeeld van Oost-Duitsland.

Leer beter schrijven door Netflixseries

Leer beter schrijven door Netflixseries

Unorthodox 

Een jonge vrouw ontsnapt uit een streng Joods milieu in New York en probeert in Berlijn een nieuw leven op te bouwen. Boeiend van begin tot eind. Heel beklemmende sfeer met soms toch ruimte voor humor. Deze recensie beschrijft het mooi. Vooral ook erg knap hoe ze steeds switchen tussen vroeger en nu, tussen New York en Berlijn.

Leer beter schrijven door Netflixseries

The Restaurant 

De verwikkelingen in een Zweeds restaurant dat gerund wordt door een familie met een strenge moeder, twee broers en een zus. Een boeiende serie over familierelaties met op de achtergrond de geschiedenis van Europa.

Wil je content leren maken waarmee je jouw ideale klanten aantrekt? Maar heb je weinig tijd om dat te doen? Volg dan mijn online training Schrijven voor je doelgroep zonder dat het veel tijd kost. Ik leer je hoe je aantrekkelijke content maakt die de juiste snaar raakt bij je doelgroep. Klik hier voor meer informatie.

Ook deel ik ook iedere editie naast boekentips mijn beste schrijftips met je! Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief.