Wat hebben mijn schrijftrainingen te maken met de methode van Marie Kondo?

Het boek ‘Opgeruimd’ van Marie Kondo is een van de weinige zelfhulpboeken waar je echt iets van opsteekt. Het is praktische en doelgericht. Ook in mijn schrijftrainingen pas ik deze methode vaak toe. Hoe? Dat lees je in deze blog. 

Slechts weinig zelfhulpboeken hebben echt een impact op je leven. Interessant die kennis, maar even later zakt het toch weer weg en verval je in oude gewoontes. Een van de boeken die wél zorgde voor verandering in mijn leven was het boek ‘Opgeruimd’ van Marie Kondo. Het boek zorgde voor een leger huis, meer rust en een nieuwe waardering voor spullen.

Ik gaf veel spullen weg aan de kringloop, vrienden en familie, reduceerde mijn boekencollectie, de inhoud van mijn kledingkast, keukenlades, gangkasten en de schuur. Hierdoor denk ik veel beter na over het kopen van nieuwe spullen. Ze zijn van betere kwaliteit en gaan langer mee en ik ben er écht blij mee.

online schrijftraining

Met hulp van Marie Kondo nam ik afscheid van boeken die ik nooit las, kleding die ik nooit droeg en spullen die ik niet meer gebruik.

Sparking joy

Ik dacht afgelopen dagen na over de kracht van het boek ‘Opgeruimd’, naar aanleiding van de nieuwe serie van Marie Kondo op Netflix, ‘Sparking Joy’. Aan de hand van het boek  doe je niet alleen kennis op, maar ga je ook daadwerkelijk aan de slag. Sterker nog, tijdens het lezen van het boek krijg je zin om op te ruimen, zelfs als je daar helemaal niet van houdt.

In de Netflixserie Sparking Joy zien we onder anderen hoe een plantenkweker en zijn zoon hun kwekerij opruimen onder de bezielende leiding van Marie Kondo. Dit zorgt niet alleen voor structuur en netheid in hun bedrijf, maar ook voor een nieuwe kijk op dingen. Zo beseffen vader en zoon de waardering voor elkaar en dat ze meer tijd willen doorbrengen met hun dochter en zus, die ook komt helpen opruimen.

Gereedschapskist vol schrijftips 

Dit principe van praktische toepasbaarheid pas ik zelf ook altijd toe in mijn schrijftrainingen: ik ga niet alleen urenlang informatie zenden, maar zet klanten altijd zelf aan het werk. Ik laat ze teksten herschrijven, fouten maken, geef constructieve feedback en dan zie ik dat het kwartje valt. Juist die praktische toepasbaarheid is een van de dingen die ik vaak terugkrijg als positieve feedback. Mijn klanten gaan naar huis met een gereedschapskist vol tools om mooie teksten te schrijven.

Dit schreven een aantal klanten bijvoorbeeld op LinkedIn:

review online schrijftraining

review online schrijftraining

 

Wil je alvast aan de slag? Vraag hier de gratis minicursus schrijven voor je doelgroep aan. Met daarin drie handige video’s met goede schrijftips. Daarmee abonneer je je gelijk op mijn nieuwsbrief waarin ik iedere maand de beste tips over schrijven en boeken deel.